Laki tekee teistä ja meistä turvallisempia

  Uusi tieliikennelaki on ollut voimassa kolmisen kuukautta. Vastakkaiseen ajosuuntaan pysäköinti on yksi muutoksista, jonka on voinut ottaa heti käyttöön. Aiemmin kotikadullani auton on saanut pysäköidä vain kadun toiseen reunaan. Nyt autoja on parkissa molempiin suuntiin eli myös vastakkaiseen ajosuuntaan. Tämä muutos on kirvoittanut paljon keskustelua kesän aikana. Vastakkaiseen ajosuuntaan pysäköidessä kun ei näe pysäköintiä ohjaavia liikennemerkkejä. Ne on käytävä katsastamassa erikseen.

  Myös vapaampi kaistan valinta käännyttäessä puhututti kansalaisia etukäteen Liikenneturvan somekanavissa, mutta sääntöjen voimaan tulon jälkeen keskustelu on hiipunut. Autoilijoiden ja pyöräilijöiden väistämissäännöt taas ovat kestoaihe, joka vaatii edelleen viestimistä. Uusi laki sallii selkeästi suojatiellä pyöräilyn, mistä aikaisemmin käytiin kiivastakin sanan vaihtoa. Uusina ratkaisuina ongelmiin laki tarjoaa väistämisvelvollisuutta pyöräilijän tienylityspaikassa ja B7-liikennemerkkiä. Muutosten vienti käytäntöön vaatii hetken aikaa. Samoin pyörätien jatkeen monet merkitsemistavat voivat hämmentää siirtymäaikana.

  ”Laki korostaa tienkäyttäjien vastuuta turvallisuudesta.”

  Laki toi teille myös viitisenkymmentä uutta liikennemerkkiä ja monet vanhatkin merkit uudistuivat maltillisesti. Merkit kiinnostavat kansalaisia, niistä tuli meillekin paljon kyselyitä. Kesäkuussa tehdyn kampanjatutkimuksemme mukaan merkeistä oli keskusteltu paljon perheen ja ystävien kanssa.

  Iltojen pimentyessä ajankohtaiseksi tulevat myös pyörän valot, nyt uutena asiana pakollinen takavalo. Tuoreen Traficomin tekemän tutkimuksen mukaan tämä uudistus on kansalaisilla hyvin tiedossa, kunhan vain tieto saa aikaan toimintaa ja valot tulevat käyttöön. Autonrenkaiden vaihdosta pitää kantaa ensimmäistä kertaa enemmän vastuuta, kun autossa pitää olla talvirenkaat marraskuusta maaliskuun loppuun, jos keli sitä vaatii.

  Lakiuudistuksen tavoitteena on ollut muun muassa liikenneturvallisuuden parantaminen ja heikommassa asemassa olevien tienkäyttäjien, kuten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden suojeleminen. Erityisesti kohderyhmänä ovat olleet kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat, eli ikääntyneet ja lapset.

  Uusi laki haluaa teistä turvallisempia, mutta paljon on kiinni myös meistä tienkäyttäjistä. Laki korostaa aiempaa enemmän meidän kaikkien tiellä liikkujien vastuuta turvallisuudesta, liikenteen sujuvuudesta ja ympäristöstä. Perehtykäämme uusiin sääntöihin ja ottakaamme ne käyttöön. Niin se uusi liikennekulttuuri alkaa muodostua.

  Osallistu keskusteluun
  #tieliikennelaki2020