Muutoksen tuulet puhaltavat

  Uusi tieliikennelaki tulee voimaan kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Samaan aikaan meillä on menossa ennenkokematon poikkeustilanne koronaviruksen takia. Kaikki, joiden on mahdollista tehdä etätyötä, ovat siirtyneet kotikonttorille. Uusimaa oli joitakin viikkoja eristettynä tartuntojen hillitsemiseksi. Pakon edessä olemme ottaneet työelämässä digiloikan, kun kasvokkain pidettävät kokoukset ja tapaamiset on siirretty verkkoon. Myös perinteinen luokkaopetus on muuttunut etäopiskeluksi.

  Miten tämä tilanne vaikuttaa liikenneturvallisuuteen ja onnettomuuksiin? Sitä on vielä vaikea arvioida. Liikennemäärät ovat vähentyneet ja ruuhkat hälvenneet. Valitettavasti kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa ei ole vielä tapahtunut myönteistä kehitystä. Nyt kun teillä on enemmän tilaa, osa hyödyntää tilanteen ajamalla kovempaa piittaamatta muista. Osa taas ajaa rauhallisesti, ettei vain joudu onnettomuuteen ja kuormita kovilla olevaa sairaanhoitoa. Joku stressaa arjen pyöritystä ja murehtii läheisten puolesta niin, ettei huomaa keskittyä liikenteeseen. Taloudellinen ahdinko voi ajaa jonkun epätoivoisiin tekoihin liikenteessä.

  Laista viestiminen uhkaa jäädä jalkoihin.

  Toivottavasti poikkeustilanne edesauttaa uusien ideoiden syntymistä ja vanhojen käytäntöjen muuttamista. Saatamme huomata, että monet kokoukset voi hoitaa etänä. Näin säästyy aikaa ja voimme vähentää liikenteen määrää. Verkkosivuillamme on opettajien liikennekasvatustyön tueksi paljon materiaaleja, joista moni soveltuu hyvin etäkouluun. Kun yhteiskunta on monilta osin kiinni, on aikaa lähteä kävelemään tai pyöräilemään raittiiseen ulkoilmaan. Perheen yhteisistä ulkoiluista voi tehdä loistavia käytännön liikennekasvatushetkiä. Pyöräilyyn liittyviä tehtäviä löytyy esimerkiksi ilmaisesta selainpohjaisesta oppimisympäristöstämme Filla&Rillasta.

  Tieliikennelain uudistustyö on kestänyt pitkään. Lakimuutoksesta viestiminen meinaa näin viime metreillä jäädä poikkeustilanteen jalkoihin. Olemme koonneet tähän lehteen joukon lakiin liittyviä uudistuksia ja vinkkejä, miten toimia turvallisesti liikenteessä. Nyt on sopiva ajankohta kerrata myös vanhoja liikennesääntöjä.

  Osallistu keskusteluun #tieliikennelaki2020

  PS Lämmin kiitos yhteistyöstä Anna-Liisalle, joka siirtyy kesän aikana Liikenneturvan toimitusjohtajan tehtävistä vapaalle ja kohti uusia unelmia.