Jätä kiire pois kyydistä – varaa aikaa liikenteeseen

  Liikenteen nykymenon tilaa ja tulevaisuuden visioita kysellään usein alan asiantuntijoilta. Nyt ääneen pääsevät suomalaiset tienkäyttäjät.

  Juho Sivula ja Joona Laiho ovat molemmat päivittäin liikenteessä ja havainnoivat menoa teillä. Pääosin liikenne virtaa hyvin, toisten töppäilyt kuitenkin ärsyttävät toisinaan. Sekä Juho että Joona kokevat oman auton välttämättömäksi eivätkä usko yhteiskäytön yleistymiseen ainakaan lähivuosina. Myös toinen seikka liikenteessä on kiinnittänyt heidän huomionsa: kiire on teiden vaaroista pahin.

  Joona Laiho (vas.) ja Juho Sivula.

  Millainen liikkuja olet?

  Joona Laiho: Liikun autolla, pyörällä ja linja-autolla, ennen kortin saamista myös kevytmoottoripyörällä. Kun sain ajokortin, jäi muiden kulkuvälineiden käyttö vähäisemmäksi. Opiskelen rakennusalaa, ja koulumatkaa on onneksi vain 700 metriä. Sen nyt vaikka kävelee.

  Juho Sivula: No nyt kun on oma auto, en ole oikeastaan muuta tarvinnut. Liikun autolla päivittäin. Kesällä toki kuljen myös polkupyörällä ja joskus bussilla. Teen LVIS-hommia, ja työmatkojen taittamiseen auto on välttämätön.

  Mitkä asiat ovat liikenteessä hyvin? Mitä pitäisi parantaa?

  Joona Laiho: Liikenne kulkee mielestäni tosi hyvin, ja esimerkiksi suojateiden vilkkuvat valot lisäävät turvallisuutta. Kehitettävää ei niinkään ole liikenteessä vaan ihmisissä, jotka ajavat siellä. Nopeuksiin pitäisi kiinnittää huomiota. Ei saisi olla koko ajan kiire.

  Juho Sivula: Riippuu päivästäkin. Usein kaikki sujuu ihan hyvin. Kuitenkin kaikille tulee pieniä ajovirheitä, jos on vaikkapa väsynyt tai kiire. Parannettavaa olisi keskustanopeuksissa. Jotkut ajavat liian hiljaa, ja toiset taas porhaltaa siellä niin hemmetin lujaa.

  Kehitettävää ei niinkään ole liikenteessä vaan ihmisissä, jotka ajavat siellä. -Joona Laiho

  Mikä aiheuttaa eniten vaaratilanteita?

  Joona Laiho: Kiire on pahin, ja se aiheuttaa vaaratilanteita. Ihmisten tulisi varata enemmän aikaa liikenteeseen ja arvioida tarkemmin mihin aikaan pitää lähteä, jotta ei tarvitse painaa kolmeasataa keskustan kaduilla.

  Juho Sivula: Kaikilla on mukamas koko ajan kauhea kiire. Se aiheuttaa läheltä piti -tilanteita ja myös ihan kolareita. Toki myös juuri kortin saaneilla saattaa olla kiinnostusta hieman testailla autoa ja omia taitoja.

  Miten vältät riskit liikenteessä?

  Joona Laiho: Itse en käytä kännykkää ajaessa. Tekstaaminen on puhumista pahempi, koska silloin katse herpaantuu tiestä. Jos istun kyydissä, ja kuski näprää luuria, sanon suoraan, että katsos nyt vähän mihin ajelet. Rattijuopot on jäätävä vaara liikenteessä. Mun kaverit ei aja kännissä. Jos joku juo, sitä ei päästetä rattiin.

  Juho Sivula: Ajotaito tulee ajamalla, se on paras keino oppia ja välttää riskit. Minulla on ollut kortti nyt kaksi vuotta. Ajokokemusta ei ole vielä ylenpalttisesti, joka päivä oppii jotain uutta esimerkiksi muun liikenteen havainnoimisesta. Myös autojen kehittyvä tekniikka parantaa turvallisuutta. Ratin takana ihminen on kuitenkin se, joka ratkaisee tilanteet.

  Itseohjautuvat autot parantaisivat turvallisuutta motareilla. -Juho Sivula

  Mikä on liikenteen ja liikkumisen tulevaisuus?

  Joona Laiho: Liikenne tulee muuttumaan tosi paljon ja pian mennään jo varmaan lentävillä aluksilla. Itseohjautuvat autot saattavat yleistyäkin tulevaisuudessa. Autojen yhteiskäyttöön en usko.

  Juho Sivula: Tekniikka kehittyy, ja autot tulevat koko ajan paremmiksi. Itseohjautuvat autot saattaisivat parantaa turvallisuutta moottoriteillä, kun auto ajaisi aina nopeusrajoituksen mukaan.

  Mikä on paras liikennevinkki?

  Joona Laiho: Kun ajetaan niin pelkästään ajetaan – ei sählätä mitään ylimääräistä.

  Juho Sivula: Keskity liikenteeseen ja omaan ajamiseen, se on tärkeintä.