Katsasta rutiinisi – valitse lapselle turvallinen koulunalku

  Kesälomakausi on päättymässä ja olemme siirtymässä arkisiin puuhiin ja rutiineihin. Nyt onkin oivallinen aika miettiä, kannattaisiko liikkumiseen tehdä joitain muutoksia.

  Koululaiset ja opiskelijat ovat palaamassa kaduille ja teille. Ja ekaluokkalaiset – nuo liikenteen untuvikot – totuttelevat itsenäiseen kulkemiseen ilman vanhempia, mahdollisesti ensimmäistä kertaa elämässään. Nyt meillä aikuisilla on tuhannen taalan paikka vaikuttaa siihen, millaisiksi koululaisten rutiinit muodostuvat. Taivalletaanko opinahjoon omin voimin kävellen tai pyöräillen, vai matkataanko sinne vanhempien auton kyydissä?

  Kaksi viidestä kertoo joutuneensa suojatiellä vaaratilanteeseen.

  Jos koulu on sopivan matkan päässä, koulumatka suo mainion mahdollisuuden liikennetaitojen opetteluun jo pienestä pitäen. Aluksi aikuisten kanssa, myöhemmin kartuttaen taitoja itsenäisesti. Oppilaiden vireys ja keskittymiskykykin ovat parempia, kun he ulkoilevat koulumatkalla. Vaikka koulumatka olisi pitkä ja suurin osa siitä taittuisi autokyydillä, voi koululainen kävellä esimerkiksi viimeisen kilometrin koululle.

  Myös vanhempien lapsien koulumatkaa on hyvä pohtia yhdessä näin lukukausien alkaessa. Yläkoulun aloittavan nuoren koulumatka voi muuttua, samoin kulkutapa perille. Hän alkaa olla siinä iässä, että vanhempien on syytä tarvittaessa puuttua riskikäyttäytymiseen: tämä on nuoresta välittämistä.

  Lapset ja nuoret seuraavat tarkasti ja ottavat mallia siitä, miten me aikuiset liikenteessä toimimme. Kun koulut alkavat, korostuu suojatiesäännön noudattaminen julkisessa keskustelussa, sillä teiden ylityksen turvallisuus huolettaa vanhempia. Aivan turhia pelot eivät ole.

  Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan viidesosa vastaajista kertoo, että heidän usein käyttämillään reiteillä on suojateitä, joiden ylittämistä pelkää. Kaksi viidestä kertoo joutuneensa kävelijänä suojatiellä vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen. Tässä on yksi sopiva paikka muutokselle. Näytetään mallia nuoremmille ja kunnioitetaan suojatietä vuoden ympäri.

  PS. Tämän syksyn uutuutena Liikenneturva julkaisee yhteistyössä Radio Novan kanssa podcast-sarjan, jossa Liikenneturvan suunnittelija, psykologi Jyrki Kaistinen ja Radio Novan Minna Kuukka ja Aki Linnanahde keskustelevat muun muassa liikenteen stereotypioista. Käy kuuntelemassa osoitteessa liikenneturva.fi/kaistapäät.