Puutu rohkeasti päihteissä ajamiseen

  Kesä tuli kertarysäyksellä toukokuussa helteiden kera. Liikenteessä kesä alkoi maltillisemmin, mutta nyt on käsillä onnettomuuksien sesonkiaika.

  Kesäaikaan vaanivat erityisesti väsymykseen, päihteiden käyttöön ja ylinopeuteen liittyvät riskit. Nuorilla nämä riskit tuppaavat vielä kasautumaan. Alkaa kesäloma, aurinko paistaa, lähdetään kaveriporukalla festareille. Valvotaan ja biletetään. Löytyykö ratin taakse selvä kuski, joka porukan painostuksesta huolimatta ajaa nopeusrajoitusten mukaan ja vaatii vielä kaikkia laittamaan turvavyöt kiinni?

  Liikenneturvan ja yhteistyökumppaneiden #rohkee-kampanja käynnistyy jälleen juhannusviikolla. Kannustamme nuoria olemaan rohkeita ja estämään päihtyneenä ajaminen, jos kaveri on sekaisin alkoholista, lääkkeistä tai huumeista. Rohkea ei lähde edes tutun kuskin kyytiin, jos tämä ei ole selvin päin. Päihtyneen kuskin ajamisen estäminen on kaverista välittämistä.

  Entistä useampi kuljettaja ajaa myös huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Noin kolmannes kaikista rattijuopumustapauksista on ns. huumeratteja. Liikenneturvan nuorisokyselyssä peräti joka neljäs vastaaja tunsi/tiesi huumeissa ajoneuvoa kuljettaneen. Siksi #rohkee-kampanjassa tuodaan nyt esiin myös huumeiden vaikutuksia ajokuntoon, kiinnijäämisriskiä ja kiinnijäämisen seurauksia.

  Esimerkiksi kannabiksen vaikutuksen alaisena keskittymis- ja huomiokyky heikentyy, huomio kiinnittyy mitättömiin ärsykkeisiin ja omat kyvyt yliarvioidaan. Samalla ajonopeus vaihtelee, punaiset liikennevalot jäävät huomaamatta ja ohitukset tuottavat vaaratilanteita.

  Suhtautuminen huumeisiin liikenteessä on alkoholin tavoin pääsääntöisesti hyvin kielteinen. Nuoret eivät kuitenkaan ole yhtä tuomitsevia kuin muut ikäryhmät. Se saakin pohtimaan, ovatko huumeratin seuraukset heillä riittävän hyvin tiedossa? Käry tietää sakkoja tai vankeutta sekä korvauksia. Myös auto voidaan takavarikoida, rikosrekisteriin tulee merkintä, työpaikka voi mennä alta tai opiskeluoikeus voi peruuntua. Tien päällä voi satuttaa myös muita – ja pahasti.

  Siksi tarvitaan meidän kaikkien yhteistyötä, jotta huumeissa ajaminen saadaan kuriin ja nuoret alkavat suhtautua asiaan tiukemmin.

  Pidetään huolta nuorista ja toisistamme myös kesällä!