Pidettäisiinkö mopo mopona? Tunnelmia Järvenpään moporatsiasta

  Liikenneturva ja Itä-Uudenmaan poliisilaitos järjestivät yhteistyössä mopovalvonnan, jota oli mahdollista seurata suorana Facebookin kautta. Lähetystä kommentoineiden nuorten asenne hätkähdytti, mutta mopojen virittämiseen puuttuminen lähtee silti meistä aikuisista.

  Itä-Uudenmaan poliisilaitos ja Liikenneturva järjestivät keskiviikkona 16. toukokuuta mopovalvonnan, jota oli mahdollisuus katsoa suorana lähetyksenä Facebookissa. Kyseessä oli historian ensimmäinen ratsialive ainakin sosiaalisen median puolella, ja lähetys sujui mainiosti pienistä teknisistä haasteista huolimatta. (Katso tallenteet tästä: osa1 ja osa2)

  Noin 45 minuuttia kestäneen lähetyksen aikana pysäytettiin useita mopoja, joissa oli puutteita tai virityksiä – toki suurimmalla osalla asiat olivat kunnossa. Silti monet kilvetkin irrotettiin. Joka tapauksessa itse ratsia sujui mainiosti.

  Livelähetyksen juontajan eli yllekirjoittaneen mieleen päällimmäiseksi jäi kuitenkin nuorten suhtautuminen työtään tekeviin poliiseihin. Varsinkin FB-lähetyksen kommentti-ikkuna täyttyi kirjoituksista, joissa poliisia haukuttiin ja syytettiin nuorten tahallisesta kiusaamisesta usein painokelvottomin sanoin höystettynä.

  Vastaavanlaiset kommentit eivät jääneet pelkästään Facebookin puolelle. Esimerkkinä voi mainita, että valvontapaikan ohi ajoi kahdesti sama mopoauto, jonka ikkunasta kuului äänekkäitä solvauksia poliisia kohtaan.

  Tällaista käytöstä täytyy ihmetellä. Mopokulttuurissamme tuntuu olevan todella syvällä se, että virittäminen on kova juttu ja että 45 km/h -rajoitus itsessään on turvallisuusriski. (Tälle usein kuullulle väitteelle ei muuten löydy faktaperusteita.)

  Harva lainvastainen asia saa yhtä paljon kannatusta

  Poliisi oli paikalla Järvenpäässä valvomassa sitä, etteivät ensimmäisellä moottorikäyttöisellä ajoneuvollaan päristelevät kokemattomat nuoret aja sellaisilla mopoilla, joista voisi olla vaaraa heille itselleen tai muille. Eli tekemässä tärkeää työtään.

  Silti vastustus oli varsin äänekästä, vaikka monessa tapauksessa kyse saattoikin olla vain nuorten huulenheitosta ja uhosta, joka ei tosipaikan tullen tarkoittaisi mitään. Mutta näiden heittojen taustalla vaikuttava asenne tuli silti varsin selväksi.

  Tässä kohtaa pallo on meillä aikuisille. Asenteet opitaan useimmiten kotoa, ja monesti kuulee tarinoita siitäkin, että isät virittävät mopoja lastensa kanssa. Mopokulttuurissa tämän yllättävän yleisen asenteen voi huomata myös viime vuonna julkistettujen mopovideoidemme saamasta vastaanotosta. Esimerkiksi videoiden Facebook-kommenteissa monet aikuiset, perheenisätkin, puolustelevat virittämistä ja naureskelevat avoimesti sille, että virittämiseen pitäisi muka puuttua.

  Tuntuukin siltä, että harva lainvastainen asia saisi yhtä paljon kannatusta kuin mopojen virittäminen. Näin vahvoihin asenteisiin vaikuttaminen on tietysti todella hidasta, mutta työtä sen eteen kannattaa tehdä myös jatkossa.

  Mitä jos pidettäisiin #mopomopona ja sellaisena ajoneuvona, jolla se 15-vuotias voi jatkossakin ajaa turvallisesti? Kommentoi ja keskustele!