Näetkö ihmisen liikenteessä?

  Olemme lanseeraamassa uutta kampanjaa myönteisestä vuorovaikutuksesta liikenteessä. Liikenneturva on kampanjoinut tästä teemasta aikaisemminkin, mutta nyt näyttää asialle olevan taas tilausta. Ilmassa on ollut tuntua vastakkainasettelusta.

  Liikenne on arjessamme vahvasti mukana. Useimmalla meistä on myös näkemys liikenteen suurimmista ongelmista. Vaikka monet meistä ovat niin sanotusti liikenteen sekakäyttäjiä, tulemme helposti syyllistäneeksi niitä muita tiellä liikkujia – varsinkin jos nämä ovat liikkeellä eri kulkumuodolla.

  Omat virheet on helppo selittää kiireellä tai väsymyksellä. Kun toinen kuljettaja tupsahtaa yllättäen eteen, onkin kyse tahallisesta kiilaamisesta – varsinkin jos kuljettajalla on tietyn merkkinen auto.

  Uusi kampanja haastaakin meitä kaikkia näkemään eri tienkäyttäjäryhmissä ihmisen. Ihmisen, joka on liikkeellä eri tavoin ja joka on meidän muiden tavoin erehtyväinen. Voimmeko oppia tuntemaan empatiaa kanssakulkijoita kohtaan ja toimimaan joustavasti?

  Hyvä lähtökohta on aloittaa omasta itsestä. Noudatanko liikennesääntöjä, annanko muille mahdollisuuden huomata minut ajoissa ja kerronko muille aikeistani? Teoriassa kuulostaa aika yksinkertaiselta, mutta käytännössä se tuntuu välillä haastavalta toteuttaa. Ennakointi liikenteessä kuitenkin tuottaa leppoisaa mieltä ja vähentää stressiä.

  Myönteinen vuorovaikutus lisää myönteisyyttä myös liikenteessä. Uudessa kampanjassa haastamme kokeilemaan, miten piintyneen tavan muuttaminen onnistuu. Kun teemme jonkun asian toisin vaikkapa kuukauden päivät, siitä voi jo muodostua uusi toimintatapa. Tervehdinkö esimerkiksi suojatiellä selkeästi tietä antavaa autoilijaa käden heilautuksella? Jo tämä voi olla se pieni juttu, joka edistää positiivista vuorovaikutusta ja hyvää ilmapiiriä.

  Päivä pitenee ja pian myös lumet alkavat sulaa. Kevään edistyessä liikenteessä liikkumisen muodot monipuolistuvat. Nyt on erinomainen aika miettiä, miten voisin edistää positiivista vuorovaikutusta liikenteessä. Viime vuosi sujui liikenteessä aikaisempaa turvallisemmin. Tehdään tästä vuodesta vieläkin turvallisempi.

  Otetaan tavoitteeksi, ettei kenenkään tarvitsisi kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä.

  #nollavisio #NäeIhminen