Muista matkalla myös motoristia

  Moottoripyörä on monelle vapaa-ajan liikkumaväline lyhyemmillä ja pidemmilläkin reissuilla. Ajokausi meillä täällä Suomessa on pääsääntöisesti noin puolet kalenterivuodesta, vaikka jokunen poikkeus tästä silloin tällöin näkyykin.

  Lyhyestä ajokaudesta johtuen autoilevien ja muiden tienkäyttäjien on aina talven jälkeen opeteltava uudestaan huomioimaan kaksipyöräiset. Tämä olisi hyvä myös kevätliikenteeseen lähtevien motoristien muistaa.

  Omalla kohdalla on vuosien varrella ollut useita tilanteita, joissa olen antanut tietä vaikka liikennesääntöjen mukaan olenkin ollut oikeassa. Joustamisesta huolimatta matka on jatkunut ilman keskeytyksiä eikä lomafiilis ole suuremmin rapistunut.

  On usein vaikea arvata, mitä autoilija ajattelee moottoripyöristä ja motoristeista – ja miten ajatukset mahdollisesti heijastuvat ajokäyttäytymiseen eri tilanteissa. Kun keskittyy omaan ajamiseen, tarkkailee ympärillä olevaa liikennettä, muistaa liikennesäännöt ja pyrkii niitä myös noudattamaan, on liikkuminen pääosin sujuvaa ja turvallista. Toki tarvitaan myös huomaavaisuutta puolin ja toisin.

  Liikenteessä motoristi on yksi tienkäyttäjistä

  Motoristille on samat liikennesäännöt kuin henkilö- ja kuorma-autoilijoilla sekä osittain myös polkupyöräilijöillä.

  Kuljettajien ajoneuvokohtainen ajo-oikeus määräytyy sen mukaan, mitkä kirjaimet on suorittanut ajokorttiinsa. Ajokortilla ei kuitenkaan ajeta, kuten on tapana sanoa. Tarvitaan myös ajoneuvon käsittelytaitoa ja kykyä lukea liikennettä.

  Ajo-opetus on viime vuosikymmeninä muuttunut moneen kertaan, mutta aina on keskitytty suurelta osin yhden ajoneuvoluokan ajoneuvon käsittelyyn liikenteessä. Mitäpä jos liikenteessä liikkuvilla olisi mahdollisuus tutustua erilaisten ajoneuvojen ominaisuuksiin? Silloin ehkä ymmärtäisimme vähän paremmin myös toistemme tapaa toimia.

  Tekeekö moottoripyörä näkymättömäksi?

  Moottoripyörällä ajaminen, alan kerhotoiminta ja erilaiset tapahtumat ovat rikastuttaneet omaa vapaa-aikaani viimeiset 16 vuotta. Henkilökohtainen huoli moottoripyörällä liikkuvien turvallisuudesta ja halu osallistua turvallisuuden parantamiseen ovat osaltaan ohjanneet minut suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia tempauksia.

  Kotimaassa ja ulkomailla karttuneiden ajokilometrien ja kokemusten pohjalta olen tullut samaan päätelmään kuin moni muu: ”Jos haluat olla näkymätön, istu moottoripyörän selkään ja lähde ajamaan.”

  Myös valitettavan monessa onnettomuusraportissa on maininta vastapuolen kuljettajalta: ”Minä en nähnyt sitä moottoripyörää.”

  Keväisin ajokauden alussa moottoripyöräilijät ympäri Suomen ovat olleet toteuttamassa ”Huomaa motoristi liikenteessä”-tapahtumaa. Teemalla herätellään muita tienkäyttäjiä huomioimaan kaksipyöräisten tuleminen mukaan liikenteeseen.

  Aurinko kipuaa päivisin yhä korkeammalle sulattaen samalla lumet ja jäät. Kevät tuo taas sekä konkareita että keltanokkia moottoripyörän sarvissa tien päälle. Turvallisia kilometrejä kaikille tienkäyttäjille!