Mitä joululahjaksi hänelle, jolla on jo kaikkea?

  Joulu on rauhoittumisen aikaa, mutta sitä edeltävä jakso yhtä touhua. Työpäivät kuluvat hiki hatussa vuotta kasaan paketoidessa ja illat pitäisi kääriä joululahjoja. Vuosi vuodelta joulu nostaa kierroksia, vaikka tuntuu, että kaikkea on jo annettu ja saatu. Vai onko sittenkään? Voisiko lahja olla jotain liikenneturvallisuutta parantavaa?

  Vuoden viimeinen neljännes on aina yhtä kiireistä aikaa. Laskut pitäisi tehtailla, jotta tulos tulee kuntoon ennen tilinpäätöstä. Mielen päällä voivat olla myös lukuisat lakiuudistukset ja suunnitelmat, reformit, leikkaukset ja uudistukset, jotka saattavat vaikuttaa merkittävästi ensi vuoden työllisyyteen tai ainakin työn kuvaan omallakin kohdalla.

  Kotona lapset ruksailevat lelukauppojen mainosvihoista kilvan tuotteita, joita jouluksi toivovat. Posti toimii siis edelleen kiitettävästi, ainakin lelukirjojen toimituksen osalta.

  Toivottujen lahjojen hinnat ovat pääsääntöisesti yli 70 euroa. Omasta lapsuudestani en muista aikaa, jolloin olisin pyytänyt nykyrahassa yli 350 markan lahjoja. Sitä tikulla silmään joka markkoja muistelee, mutta jotenkin minusta tuntuu, että juhlapyhä muuttuu vuosien varrella yhä materialistisempaan suuntaan. Mikä kokemus sinulla on? Jouluahan vietetään nykyään kaksi kuukautta vuodessa.

  Hyödyllinen lahja on paras lahja

  Puolisonkin joululahja mietityttää, mutta hänellä tuntuu jo olevan kaikkea. Vai onko sittenkään?

  Voisiko lahjan etsintää edesauttaa listaamalla myös hyödyllisiä tuotteita? Jos joku fyysinen tuote on paperiin käärittävä, voisiko välillä läheistä muistaa asialla, josta on myös turvallisuushyötyjä? Tässä muutama liikenneturvallisuusaiheinen joululahjavinkki hänelle, jolla on jo kaikkea:

  Alle 10 euroa maksavat (edulliset)

  • Työhanskat Nämä olisi hyvä olla autossa aina, rengasrikon varalle tai vaikkapa pakkasella sormia lämmittämään matkan keskeydyttyä.
  • Polttoainekanisteri Tiesitkö, että polttoaineen loppuminen on yleisin syy matkan keskeytymiseen?
  • Rengasuramittari Jokavuotiseen rengasruljanssiin. Ei tarvitse tyytyä silmämääräiseen arvioon renkaan kunnosta, tai etsiskellä kaksieuroista, vaan mitata urasyvyyden luotettavasti ja helposti.
  • Heijastinliivi Monessa maassa pakollinen varuste autossa ja hyvästä syystä. Osta mieluummin kaksi, toinen kotikäyttöön lenkeille ja toinen autoon.
  • Lasinpesunestettä Tästä saa mukavan painavan ja kovan paketin. Ei joulupöytään.
  • Lasinpesulasta Koska viimeksi puhdistit lasit sisäpuolelta? Kätevä mikrokuituinen lasta kulkee hanskalokerossa ja pyyhkii lasit rasvattomiksi helposti. Ehkäisee myös lasien huurtumista.
  • Lukkosula Niiden aamujen varalle, jolloin eivät autonkaan ovet aukea. Lukkosulaa valitessasi katso, että kyseessä on nimenomaan voiteleva lukkosula, jotta lukko myös pysyy auki.
  • Heijastin Lisää läheisesi loistoa tien päälle suomalaisella keksinnöllä. Valikoimista löytyy design-riipuksia ja käsinkirjailtuja käsinauhoja. Kyllä näkyy.

  Noin 10-20 euroa maksavat (keskihintaiset)

  • Ensiapupakkaus Tarpeellisuutta ei tarvinne perustella, vaikka toivotaan, ettei lahjansaaja sitä koskaan tule tarvitsemaan.
  • Sidontaliinoja Turvalliseen tavarankuljetukseen tavaratilassa ja perävaunussa. Liinojen kanssa voi kokeilla myös Fifty Shades of Gray -tyylistä lähestymistapaa joulun välipäivinä.
  • Lumiharja-jääskrapa -yhdistelmä Talven kestosuosikki, osta riittävän pitkä tai satsaa jopa teleskooppimalliseen. Näyttää puuttuvan vallan monesta liikkuvasta iglusta?
  • Liukuesteet Näitä saa eri hintaluokissa joko kengän päälle viritettävinä kumisina, suutarin asentamina tai itse kengän pohjaan ruuvattavina malleina. Sopii oikeasti kaiken ikäisille.
  • Renkaan paikkauspullo Rengasasentajan kauhistus, mutta varsin kätevä kun olet keskellä-ei-mitään tyhjän renkaasi kanssa. Säilytä käsinelokerossa, sillä ei toimi kylmänä. Käyttö vaatii aina renkaan uusinnan.

  Yli 20 euroa maksavat (arvokkaat)

  • Lahjakortti  katsastukseen, huoltoon, rengasliikkeeseen Antaisipa joku minullekin tällaisen.
  • Kenttälapio Varsin hyödyllinen, jos kaivat autoasi parkkiruudusta tai penkasta. Sopii myös poteron kaivamiseen välipäivien lumisodassa.
  • Kunnon valosarja pyörään Etuvalo on pakollinen varuste pimeässä pyöräilijälle ja pimeyttähän Suomessa riittää. Esitys uudeksi tieliikennelaiksi edellyttää myös punaista takavaloa, joten lahjalla lisäät myös saajan lainkuuliaisuutta.
  • Pyöräilykypärä Perustason EN1078-hyväksytyn kypärän saa muutamalla kympillä, mutta teknofriikille voi suositella esim. Lumosin valoin ja vilkuin varustettua kypärää, jossa on langaton kaukosäädin ja muita herkkuja (n. 299 euroa). Bling bling.
  • Handsfree Kevyt korvanappi sopii pyöräilijälle ja autoilijalle. Myös aurinkolippaan kiinnitettäviä malleja on tarjolla. Kun ajat – aja.
  • Monitoimityökalu Jokaisen oman elämänsä MacGyverin lempilahja ja varsin hyödyllinen laite. Oletteko yrittäneet vaihtaa nykyauton minisulaketta ilman pihtejä, tai avata ruuveja ilman ruuvimeisseliä? Laadukas on hinnaltaan kallis, mutta keskihintaisiakin saa. Kannattaa muistaa, että mikään ei ole niin hyödytön kuin huonolaatuinen työkalu.

  Keksitkö jotain, mitä listassa ei mainittu? Anna vinkkisi kommenttikentässä, tai kerro mitä sinun jouluvalmisteluihisi muuten kuuluu?