Hitaammin hyvä tulee – keskity hetkeen

  Perjantai 13. lokakuuta on jälleen tapaturmapäivä. Se muistuttaa, että kiire ja stressi vaikuttavat monien tapaturmien taustalla niin kotona, töissä kuin liikenteessäkin. Usein kiireen tuntu luodaan omalla toiminnalla – olisiko sinunkin syytä hieman hidastaa?

  Jos satunnaiselta suomalaisten joukolta kysyisi, kokevatko he elämässään kiirettä tai stressiä, nousisi oletettavasti useita käsiä pystyyn. Työterveyslaitoksen mukaan noin puolet suomalaisista kokee kiirettä työssään hyvin usein tai melko usein. Monella on kiire kotonakin – ja valitettavasti myös siinä välissä, eli liikenteessä.

  Kiireisen ja stressaantuneen ihmisen mielenmaisemassa halutaan edetä mahdollisimman nopeasti paikasta toiseen, sillä aikahan on tietenkin rahaa. Ratin taakse saatetaan vieläpä ”ajan säästämiseksi” ottaa häiriötekijöitä, kuten työasioiden tai lasten harrastuskyytien sumpliminen älypuhelimella.

  Voittomarginaali tällaisessa toiminnassa on häviävän pieni, pahimmillaan pahasti negatiivinen. Mahdollinen parin minuutin säästö siihen verrattuna, että nappaisi kännykän käteen vasta perillä tai muuten pysähdyksissä, ei ole riskien arvoinen. Aivot eivät nimittäin multitaskaa. Mitä enemmän kuljettajan huomio on kiinnittynyt muualle kuin ajamiseen, sitä huonommin aivot ovat valmiina rekisteröimään yllättävän tilanteen syntymistä.

  Tätä voi testata kotioloissa. Kokeilepa katsoa kiinnostavaa tv-ohjelmaa samaan aikaan, kun puhut puhelimessa. Jompikumpi tehtävistä kärsii, usein jopa molemmat, etkä pysty keskittymään kunnolla kumpaankaan. Tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10-30 prosentissa liikenneonnettomuuksista: kun ajat, aja.

  Kokeile jotain uutta ja keskity hetkeen

  Yksi keino poistaa kiireen ja stressin tuntua on keskittyä hetkeen eikä ajatella tulevaa. Jos työpaikalla miettii kerralla koko tehtävälistaa, on olo varmasti stressaantunut, mutta mitä jos kokeilisikin hidastaa hieman aivojen tahtia ja ajattelisikin vain juuri sillä hetkellä käsillä olevaa asiaa?

  Samaa voi helposti suositella myös liikenteeseen. Päätä, ettet vilkaisekaan puhelintasi ratin takana vaikkapa seuraavan 30 päivän ajan. Laita luuri tarvittaessa äänettömälle, jos merkkiäänien tenho on puhelinaddiktion vierotusoireissa liian kutsuva.

  Ja mitä tuon kuukauden jälkeen sitten tapahtuu? Kappas – huomaat, että ratin takana pelkästään ajamiseen keskittymisestä on tullut tapa. Kiireen ja stressin tuntukin saattaa vielä kaupan päälle hävitä. Jokaisen on syytä muistaa, että kuljettajan tärkein tehtävä on ajoneuvon turvallinen kuljettaminen. Kukaan meistä ei varmastikaan halua oppia sitä kantapään kautta.

  Ennakoimalla pois kiireen oravanpyörästä

  Kiireen tuntu ei suinkaan aina johdu siitä, että meillä olisi liikaa tekemistä. Ei, vaan usein tilanne on se, että jotain tehtävää aletaan suorittaa aivan liian myöhään. Kiireessä pienetkin takapakit tuntuvat lisäävät stressiä, mikä taas helposti aiheuttaa lisää kiireen tuntua. Voisi siis puhua eräänlaisesta oravanpyörästä.

  Lääke tähän on yksinkertainen: ennakoimalla ja omaa aikataulua tarkastelemalla voi helposti määrittää vaikkapa ajan, jolloin on syytä lähteä ajamaan, jotta ehtii määränpäähän varmasti ajoissa ilman jatkuvaa kellon kyttäämistä.

  Autoillessa auttaa myös oikea asenne, esimerkiksi nyt syys- ja joululomaliikenteessä. Päätä aloittaa lomasi jo kotoa lähtiessä eikä vasta kohteessa, niin ratin takana on paljon mukavampaa ja stressittömämpää.

  Perille ehtii kyllä, ja hosuen sattuu helposti haavereita – laitetaan siis #hopulleloppu.

  Lue lisää tapaturmapäivästä ja testaa oma kiireen tasosi hoppubarometrillä.

  Miten sinä hallitset kiirettä ja stressiä? Oletko koskaan joutunut läheltä piti -tilanteeseen hosumisen tai kiireen takia? Jaa kokemuksesi!