Mitä omatuntosi kertoo?

  Alkoholilain kokonaisuudistus on eduskunnan käsittelyssä tänä syksynä. Varsinaista lakiäänestystä odotellaan marraskuussa. Vahvempien juomien helpompi saatavuus lisäisi tapaturmia tieliikenteessä, kirjoittaa Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

  Kansanedustajat saavat kohta äänestää omantunnon mukaan. Tavallisesti poliittisessa päätöksenteossa asioista sovitaan etukäteen niin, että yksilön itsenäinen valinta äänestystilanteessa on harvinaista herkkua. Kun oma ääni ratkaisee, on jokaisen edustajan tärkeää miettiä, mitä tekee.

  Ajankohtainen aihe, jossa moinen vapaus sallitaan, koskee aina niin tunteita herättävää alkoholia. Kyse on siis alkoholijuomien myynnistä ja anniskelusta.

  Halvempi humala houkuttaa

  Alkoholilaki on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Iso kysymys on se, kestävätkö suomalainen viinapää ja kansanterveys sen, että nykyistä väkevämmät alkoholijuomat tuotaisiin kauppoihin, kioskeihin ja huoltamoille. Seurauksena olisi todennäköisesti hintatason halpeneminen ja alkoholin kulutuksen kasvu.

  Eduskunnan lisäksi alkoholilaki on ollut isosti esillä myös lehtien palstoilla, kahvipöydissä ja sosiaalisessa mediassa. Seuraamalla tunnistetta #alkoholilaki esimerkiksi Twitterissä, avautuu esiin melkoinen määrä erilaisia ääniä.

   

   

   

  Alkoholi vaarantaa tieliikennettä

  Alkoholijuomien saatavuuden helpottaminen sekä juomien väkevöityminen lisäisivät väistämättä myös rikoksia ja tapaturmia tieliikenteessä.

  Liikenteessä kuljettajan onnettomuusriski kasvaa jo pienillä alkoholipitoisuuksilla. Tarkkaavaisuus heikkenee, havaintokenttä supistuu, reaktiot hidastuvat ja arviointikyky heittää.

  Entisen annoskoon väkevöityminen vaikeuttaa alkoholin vaikutusten arviointia varsinkin nuorilla. Toisaalta alkoholin suurkulutus on Suomessa yleistä, ja tieliikenteessä rattijuopumusrikoksissa uusijoiden määrä on suuri. Tällä joukolla alkoholihaitat kasautuvat, tapaturmat ovat yleisiä ja myös tieliikenteessä tehdään virheitä.

  Monet apukonstit pidettävä käytössä

  Alkoholi liikenteessä on edelleen merkittävä ongelma, jota pitää torjua monin eri keinoin. Hallituksen esityksessä ehdotetut alkoholilain muutokset heikentäisivät ihmisten hengen ja terveyden suojaa, kun lainsäädännön pitäisi nimenomaan vähentää alkoholihaittoja.

  Alkoholilaissa on varmasti muutostarpeita ja pykälissä väljentämisen varaa, mutta samaan aikaan on pidettävä kiinni sääntelyllä saavutettavasta hyvinvoinnista ja turvallisuushyödyistä.

  Arvoisat kansanedustajat: pitäkää korkeammat prosentit Alkossa, antakaa äänenne turvalliselle tulevaisuudelle.

  Arvoisat kansanedustajat: pitäkää korkeammat prosentit Alkossa, antakaa äänenne turvalliselle tulevaisuudelle.