Uudistajia tarvitaan

  Pääsin osallistumaan liikenneturvallisuusalan ansiomitalien jakotilaisuuteen. Monissa perusteluissa mainittiin edelläkävijyys ja pitkäjänteinen työ.

  Lounaalla kysyin yhdeltä palkitulta, tuleeko työstä positiivista palautetta. Aika harvoin, oli vastaus. Ja jos palautetta ei tule lainkaan, sitäkin pidetään lähinnä positiivisena.

  Myönteistä palautetta saa siis harvakseltaan eikä mitalin kaltaisia tunnustuksiakaan kovin usein jaeta. Vaikuttamistyössä tarvitaankin roppakaupalla intoa, sitkeyttä ja uskoa muutoksen mahdollisuuteen.

  Uudistukset myös koetaan eri tavoin. Yksi joutuu luopumaan jostain tutusta ja turvallisesta – toinen taas kokee, että muutos on mahdollisuus tehdä jotain toisin ja oppia uutta.

  Tällä hetkellä liikenteessä keskustellaan automaatiosta ja robottiautoista. Ovatko ne uhka vai mahdollisuus liikenneturvallisuudelle? Kysyimme tätä suomalaisilta kevään aikana. Yli puolet vastanneista pelkäsi, että robottiauto ei osaa riittävän hyvin huolehtia kävelijöiden ja pyöräilijöiden turvallisuudesta. Esimerkiksi vain 15 prosenttia päästäisi itselleen läheisen alakouluikäisen lapsen yksin robottiauton kyytiin.

  Usko ihmisen kykyyn auton kuljettajana on edelleen vahva, vaikka me teemme virheitä liikenteessä. Robotit ja tekoäly vaikuttavat vielä arveluttavilta, ehkä pelottaviltakin turvallisuuden näkökulmasta. Myös tietoturvakysymykset ja järjestelmän tekniset häiriöt askarruttavat.

  Ylellä esitettävässä uudessa ohjelmasarjassa Kansan liike – Tulevaisuus alkaa tänään koehenkilöt eri puolilta Suomea testaavat uusia tapoja liikkua liikenteessä. Ensimmäisessä jaksossa kokeiltiin muun muassa tasapainoskootteria. Tässä jaksossa vieraili myös asiantuntijamme Tomi Rossi.

  Koettu turvallisuus vaikuttaa kulkutapavalintoihimme. Miellyttävät ja turvalliset reitit ja hyvin kunnossapidetyt väylät houkuttelevat pyöräilemään ja kävelemään autoilun sijaan.

  Muutos totuttuun tapaan on kuitenkin usein hankalaa. Siksi vaivaton ja helppo mahdollisuus testata jotain uutta voi lieventää tätä kitkaa.

  Kokeiluja kannattaisi hyödyntää tv-ohjelman tapaan myös asennekasvatuksessa. Kokeilepa laittaa turvavyö kiinni taksin takapenkillä seuraavat viisi kertaa. Saatat huomata, ettei se olekaan suuri vaiva. Ja muutos tapahtuu melkein huomaamatta.

  Samalla tavoin voisimme kokeilla positiivisen palautteen antamista liikenteessä tai vaikkapa työkaverille näin kesän kunniaksi. Voisiko siitä tulla uusi suomalainen tapa?