Kaupunkipyörät kuuluvat kesään

  Kesä tuo katukuvaan myös kaupunkipyörät. Helsingin kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä asukkaille, vierailijoille ja turisteille. Pyörät on suunniteltu täydentämään joukkoliikennepalveluja ja helpottamaan keskusta-alueella liikkumista paikasta toiseen.

  Helsingin kantakaupungissa ja sen lähialueilla on lokakuuhun saakka käytössä 1 400 kaupunkipyörää ja 140 pyöräasemaa. Espoon Matinkylässä ja Olarissa on koekäytössä 100 kaupunkipyörää ja 10 pyöräasemaa.

  Kaupunkipyörät ovat osoittautuneet suosituksi vaihtoehdoksi ja trendi on edelleen nouseva: koko kaudeksi on ensimmäisen kuukauden aikana rekisteröitynyt jo yli 21 000 polkijaa. Myös pyörien käyttöaste on korkea, sillä yhdellä pyörällä tehdään noin seitsemän matkaa päivässä. Yhteensä pyörillä poljettiin toukokuun aikana 220 000 matkaa.

  Helposti tien päälle

  Kaupunkipyöräpalvelun käyttäjäksi rekisteröidytään HSL:n verkkosivuilla. Rekisteröityessä tulee valita, ostaako käyttöoikeutta koko kaudeksi, viikoksi vai päiväksi. Maksukorteiksi kelpaavat Visa, MasterCard ja American Express.

  Viidellä pyöräasemalla on myös maksupääte, jolla voi ostaa päivän tai viikon pituisen käyttökauden. Asemat ovat Kaivopuisto, Unioninkatu, Rautatientori/itä, Kiasma ja Hakaniemen metroasema. Päiväkäyttäjä voi samalla kertaa ostaa käyttöoikeuden 1-4 pyörään.

  Kaikkiin kausiin sisältyy puolen tunnin pyöräilyjaksoja. Jos käytät pyörää kerralla pidempään kuin 30 minuuttia, sen käytöstä veloitetaan lisämaksu. Jokainen seuraava puoli tuntia maksaa euron. Enimmäiskäyttöaika on 5 tuntia.

  Muista peli- ja liikennesäännöt

  Koska kyse on yhteiskäytöstä, ajattele pyörää käyttäessäsi myös sen seuraavaa polkijaa. Noudata myös liikennesääntöjä:

  • aja pyörätiellä tai yhdistetyllä pyörä- ja kävelytiellä väylän oikeassa reunassa – ohita vasemmalta

  • yksisuuntaisella pyörätiellä polje vain nuolten osoittamaan suuntaan

  • jos pyörätietä ei ole, aja ajoradan oikeassa reunassa

  • jalkakäytävällä pyörää on talutettava, vain alle 12-vuotias saa polkea kävelytiellä

  • näytä kääntyessäsi selkeä suuntamerkki

  Kaupunkipyörissä on kolme vaihdetta ja käsijarru, mutta ei jalkajarruja. Kaupunkipyöräilijöille suositellaan kypärän käyttöä, mutta kypärän tulee olla oma. Yhteiskäyttöisiä kypäriä ei tarjota hygieniasyistä.

  Varmista pyörää palauttaessasi, että ajokki loksahtaa kunnolla telineeseen ja saat ok-kuittauksen. Jos palautat pyörän täydelle asemalle, pysäköi se aivan aseman viereen. Kierrä vielä ohjaustangosta tuleva lukitusvaijeri jonkun kiinteän kohteen ympäri ja kiinnitä se palauttamasi pyörän ohjaustangon rungossa olevaan koloon.

  Turvallista matkaa!