Vapaaehtoisuudessa on voimaa

  Kun tulin Liikenneturvaan töihin, toimintamme kuvaus vapaaehtoisen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestönä tuntui vähän erikoiselta. Miten jäsenemme tekevät vapaaehtoistyötä, kun toiminnassa on mukana monia eri tahoja järjestöistä yrityksiin?

  Liikenneturvan jäseneksi pääsee yhteisö, joka haluaa edistää liikenneturvallisuutta vapaaehtoisesti – oman varsinaisen toimintansa lisäksi. Tänä päivänä yritykset haluavat toimia vastuullisesti ja edistää myös liikenneturvallisuutta. Jäsenten lisäksi iso voimavaramme ovat eri puolilla Suomea toimivat kymmenet kouluttajat, jotka tekevät vapaa-ajallaan monenlaista liikennevalistustyötä.

  Koulujen alkaessa liikenneturvallisuus ja etenkin suojatieturvallisuus nousevat keskustelunaiheiksi niin mediassa kuin sosiaalisissa verkostoissa. Samalla näyttää olevan oiva hetki aloittaa vapaaehtoistyö. Tänäkin syksynä lukuisat vapaaehtoiset osallistuivat suojatiepäivystyksiin ja turvasivat lasten koulutietä.

  Sosiaalinen media on tuonut vapaaehtoistyöhön oman lisänsä. Esimerkiksi Facebookin kautta on varsin vaivatonta jakaa tietoa, kannustaa kavereita käyttämään heijastinta tai palauttaa mieliin suojatiesäännöt.

  Erinomainen esimerkki somen voimasta on orimattilalainen Siiri Saarinen, joka perusti Facebook-ryhmän Taikaviitta – siistii olla nolo. Idea oli syntynyt iltalenkillä, kun Saarinen oli selittänyt heijastinliivin tuomaa turvaa 4-vuotiaalle pojalle ja nimittänyt sitä taikaviitaksi.

  Poika oli ilmoittanut äidilleen haluavansa samanlaisen, mutta tämä oli toista mieltä. Äidin mielestä kyseinen liivi ”on ihan nolo.”

  Kaikki eivät näytä olevan äidin kanssa samaa mieltä, sillä Saarisen perustamassa Facebook-ryhmässä on jo lähes 17 000 jäsentä. Liikenneturvan tiedotusalan neuvottelukunta myönsikin siitä Saariselle vuoden 2016 tiedotuspalkinnon.

  Sinäkin voit tehdä vapaaehtoistyötä liikenneturvallisuuden edistämiseksi. Lahjoita esimerkiksi heijastin hänelle, josta välität: #heijastansinua.