Turvallisuus on pieniä tekoja

    Työmatkat ovat meille arkipäivää. Töihin kuljetaan säässä kuin säässä ympäri vuoden ja vuorokauden. Työmatkalla sattuu myös paljon vahinkoja. Työpaikkojen kannattaisikin panostaa näihin arkipäiväisiin ja välillä aika pieniltäkin tuntuviin asioihin. Yhdessä niistä kertyy suurempi kokonaisuus, jolla on taloudellisia vaikutuksia ja joka vaikuttaa myös työn tuottavuuteen ja työhyvinvointiin.

    Työnantajan kannattaa olla aktiivinen ja panostaa tapaturmien ehkäisyyn. Esimerkiksi sopii Liikenneturvan työmatkapilottiin Seinäjoella osallistuva Valio (sivu 6). Yli puolet työmatkatapaturmista sattuu talvikuukausina kävelijälle, joka liukastuu, kaatuu tai kompastuu. Sama riski on myös autoilijalla, kun hän on menossa autolleen tai tulossa siltä. Tämän varalta Valio on jakanut parina talvena henkilöstölle hiekkasäkkejä oman kotipihan hiekoittamiseen.

    Tilanteiden ennakoimisen filosofian soisi tulevan osaksi meidän kaikkien työmatkaa. Se on samalla riskien tunnistamista ja ehkäisyä omaa toimintaa muuttamalla. Liikenneturva on yhteistyössä Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kanssa kehittänyt ennakoivan ajon koulutuksen, jota hyödynnetään raitiovaunujen kuljettajien koulutuksessa. 

    Koulutus on vähentänyt vahinkoja ja parantanut kuljettajien työhyvinvointia (sivu 12). Kevättalveen osuu usein liukkaita kelejä, joten hiekoitetaan pihat kotona ja työpaikoilla.

    Samalla ennaltaehkäistään tapaturmia ja tehdään pieniä, mutta arvokkaita tekoja työmatkaturvallisuuden parantamiseksi.