On taas se aika vuodesta, kun näkyvyys liikenteessä korostuu. Suojattoman jalankulkijan on pystyttävä luottamaan, että autoilija noudattaa liikennesääntöjä ja tienkäyttäjän yleisiä velvollisuuksia, mutta sama koskee myös häntä itseään. Siksi voimassa oleva tieliikennelaki (729/2018) pitää edelleen sisällään määräyksen, jonka mukaan jalankulkijan on pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta.
Heijastimen käytön järkevyys ei kuitenkaan perustu siihen, että asia on kirjattu lakiin. Heijastinta ei käytetä myöskään siksi, että vanhempi, opettaja tai vaikkapa Liikenneturvan työntekijä toivoo niin. Heijastinta käytetään, koska sen avulla autetaan muita tienkäyttäjiä havaitsemaan heijastimen kantaja. Jos voin omalla toiminnallani tehdä muille tienkäyttäjille havaitsemisestani ja huomioimisestani mahdollisimman helppoa, miksi en tekisi niin?
Mikä on heijastin?
Jalankulkijan heijastimet ovat Euroopan unionin henkilösuojaindirektiivissä (425/2016) määriteltyjä henkilösuojaimia. Standardi EN 13356 säätelee heijastinten ominaisuuksia, EN 1150 taas ei-ammattikäyttöön tarkoitettuja heijastinliivejä. Ammattikäyttöön tarkoitetuissa liiveissä merkintä on EN ISO 20471. Heijastin ei siis ole mikä tahansa heijastavaa pintaa sisältävä esine tai asuste. Esimerkiksi omatekoiset, heijastavasta materiaalista valmistetut tuotteet lisäävät parhaimmassa tapauksessa näkyvyyttä ja voivat olla kiva lisä, mutta pimeällä kannattaa ensisijaisesti tukeutua testattuihin tuotteisiin.
Heijastavat yksityiskohdat lasten vaatteissa
Lasten, noiden elävien liikennemerkkien, vaatetuksessa on usein heijastavaa materiaalia. Liikenneturvan kyselyssä 68 % lasten ulkovaatteita ostavista vastaajista* kertoi suosivansa lasten ulkovaatteita, joissa on heijastavia yksityiskohtia. Nämä ovat hyvä lisä, mutta eivät korvaa varsinaista heijastinta tai heijastinliiviä. Lisäksi lasten ulkoilulle on tyypillistä, että vaatteet, myös niissä olevat heijastavat pinnat, likaantuvat ja kuluvat nopeasti. Markkinoille on viime vuosina tullut jonkin verran myös EN 13356 -hyväksyttyjä varusteita, kuten heijastinvaljaita ja -hansikkaita. Kuluttajan on kuitenkin oltava tarkkana ja muistettava etsiä tuo merkintä ostohetkellä myös tuotteesta itsestään. Kuten esimerkiksi moottoripyöräilijöiden ajovarusteisiin, myös heijastinten käyttöön tulee hiljalleen entistä monipuolisempia ja myös arkivaatetukseen sopivia käyttömahdollisuuksia.
Loistavia hankintoja tehdessä ja yhtä loistavaa syksyä viettäessä on vielä hyvä tarkastaa Liikenneturvan animaatiosta, miten hyvin erilaiset heijastimet erottuvat ajoneuvon lähi- ja kaukovaloissa eri etäisyyksillä. Animaation testiradalla seikkailee virtuaalisesti toimitusjohtajamme Pasi Anteroinen. Kuten Pasi ja minä, ole sinäkin vahvasti näkyvä ja tee huomioimisestasi helppoa.
*Liikenneturva ja Kantar TNS 2020 (N= 636 vastaajat, jotka ostavat vaatteita lapsille).