Istuin arvokuljetukseen

  Turvaistuin on yksi lapsiperheen tärkeimmistä hankinnoista, mutta millaisia asioita valinnassa kannattaa huomioida? Tätä lähdimme selvittämään Marjukka Salosen, Jukka Pelkosen ja Peetu-pojan kanssa helsinkiläiseen Vaunu-Aittaan.

  Marraskuiseen tapaan taivaalta vihmoo räntää liki taivaan täydeltä. Koiranilma ei tunnu nuoria lapsiperheitä kuitenkaan häiritsevän, sillä Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan lastentarvikeliike Vaunu-Aitan ovi käy tasaista tahtia.

  Liikkeellä ovat myös Marjukka Salonen ja Jukka Pelkonen. He hakevat pian vuoden ikäiseksi varttuvalle Peetu-pojalleen ensimmäistä turvaistunta.

  ”Turvakaukalo on alkanut käydä Peetun kasvaessa ja varsinkin nyt talvihaalarien myötä auttamatta ahtaaksi. Turvavöiden kanssa on välillä aikamoista näpräämistä”, Marjukka Salonen selvittää.

  Myöskään kaukalon makaava matkustusasento ei pikkumiestä enää miellytä. Omalta istuimelta olisi mukava nähdä myös maisemia ja muuta liikennettä.

  ”Vähänkään pidemmät ajomatkat alkavat selvästi kyllästyttää ja matkanteko on aika rauhatonta. Lisäksi kaukalo alkaa olla raskas kannettava esimerkiksi kauppareissuilla”, Jukka Pelkonen lisää.

  Sonja Sundellin mukaan turvallisuus ja käytettävyys ovat istuimen valinnassa ykköskriteerit. Turvaistuinta kannattaa myös sovittaa autoon ennen ostopäätöstä.

  Myyjä avuksi tietotulvassa

  Peetun turvakaukalo oli hankittu tuttavaperheeltä ja sen käyttöhistoria oli tarkasti tiedossa. Ensimmäinen turvaistuin päätettiin kuitenkin hankkia uutena ja alan erikoisliikkeestä.

  ”On tämä sen verran tärkeä hankinta, ettei käytetty tunnu järkevältä vaihtoehdolta. Turvaistuimet ovat käytössä monta vuotta ja lisäksi ne kiertävät perheen sisällä, joten todellisesta kunnosta ei ole aina takeita. Oman lapsen turvallisuus on kuitenkin ykkösasia”, vanhemmat pohtivat.

  Sopivaa istuinta on viime viikot kartoitettu lastentarvikeliikkeiden ja maahantuojien verkkosivuilta sekä erilaisista vertailutesteistä. Myös aiheeseen liittyviä nettikeskusteluja on luettu tarkasti.

  Tietoa onkin vanhempien mielestä tarjolla riittämiin. Silti varsinainen hankinta päätettiin tehdä verkkokaupan sijaan alan liikkeestä.

  ”On se kuitenkin tärkeää, että apuna on asiansa osaava myyjä ja istuinta voi kokeilla myös lapsen kanssa. Tottakai jokainen lastentarvikeliike kehuu edustamiaan merkkejä, mutta niinhän se on autokaupassakin”, vanhemmat muistuttavat.

  ”Toki vielä istuintakin tärkeämpi turvallisuustekijä on oma ajotapa. Pakko se on tunnustaa, että kaasujalka on keventynyt ja ohitukset saavat nyt odottaa. Kun aikanaan lähdettiin laitokselta kotiin, niin ratin taakse ei meinannut uskaltaa istua laisinkaan. Sen verran arvokas lasti oli kyydissä”, Jukka-isä naurahtaa.

  On tämä sen verran tärkeä hankinta, ettei käytetty tunnu järkevältä vaihtoehdolta. -Jukka Pelkonen

  Turvallisuus ajaa designin ohi

  Tässä vaiheessa keskusteluun liittyy myös Peetu, jonka sormi osoittaasuoraan värikkääseen turvaistuinrivistöön. Vaunu-Aitan myyjä Sonja Sundell ottaa vinkistä vaarin ja nostaa hyllystä pari potentiaalista vaihtoehtoa. Samalla seuraa tiivis tietopaketti turvaistuimen valintaan liittyvää perustietoa.

  ”Asiakkaat ovat kaiken kaikkiaan varsin valveutuneita ja erilaisia vertailuja ja testituloksia luetaan tarkasti. Turvallisuus ja käytettävyys ovat selkeitä ykköskriteereitä, vasta sen jälkeen tulevat design ja ulkonäkö. Isovanhemmat kaipaavat jo enemmän opastusta, sillä viime vuosikymmeninä ovat muuttuneet sekä autot että istuimet”, Sundell kertoo.

  Kokeneen myyjän mukaan tärkeintä on hankkia lapsen kokoon sopiva istuin, jota kannattaa koeistua vyöt kiinnitettynä. Yleensä ensimmäinen turvaistuin riittää 3–4 -vuotiaaksi (18 kg/105 cm) asti. (Istuimia kuitenkin löytyy 25 kiloon saakka.) Sen jälkeen edessä on pykälää isomman istuimen hankinta. Lain mukaan turvaistuinta on käytettävä 135-senttiseksi saakka.

  Tärkeintä on hankkia lapsen kokoon sopiva istuin, jota kannattaa koeistua vyöt kiinnitettynä.

  Kokeilu kannattaa

  Turvaistuimen kiinnitysohjeet kannattaa varmistaa myös auton käyttöohjekirjasta. Varsinkin tila-autoissa saattaa istuimen sijoittelussa olla rajoituksia.

  ”Turvaistuimen ainoa oikea paikka on takapenkillä ja selkä menosuuntaan. Isofix-kiinnikkeet ovat kätevät, turvalliset ja helpottavat istuimen asentamista, mutta tarjolla on edelleen myös turvavöillä kiinnitettäviä malleja”, Sundell selvittää.

  Samalla hän korostaa, että istuinta kannattaa aina sovittaa autoon ennen sen ostamista. Näin varmistetaan sen oikea kiinnitys, sopiva asento ja yleinen käytettävyys.

  Varsinkin sporttisemmissa autoissa voi istuimen kiinnittäminen ja lapsen pujottaminen omalle paikalleen olla työlästä. Vielä haasteellisemmaksi se käy, kun takapenkillä on kaksi tai jopa kolme turvaistuinta.

  ”Turvaistuimessa, jossa on 360:n asteen kääntöominaisuus lapsen voi laittaa suoraan istuimeen ja kääntää sen sitten takaisin oikeaan asentoon. Ylimääräinen Isofix-alusta on puolestaan varteenotettava vaihtoehto kakkosautoon tai isovanhempien ajopeliin. Näin lapsi matkustaa turvallisesti tutussa istuimessa, mutta ilman isofix-lukkojen tai kiinnitysvöiden työlästä irroittelua”, Sundell selvittää.

  Siispä tuumasta toimeen ja sovittamaan. Kauppoja ei vielä lyödä lukkoon, mutta kääntyvä istuinmalli tuntui iloisesta ilmeestä päätellen miellyttävän etenkin Peetua…

  Kääntyvä istuinmalli oli Peetun mieleen.