Ympäristötavoitteet ja liikenteen palveluistuminen tekevät polkupyöristä houkuttelevampia kulkuvälineitä, ennustaa Liikenneviraston asiantuntija Tytti Viinikainen. Auton omistaminen on yhä harvemmalle tärkeää.

Ympäristötavoitteet ja liikenteen palveluistuminen tekevät polkupyöristä houkuttelevampia kulkuvälineitä, ennustaa Liikenneviraston asiantuntija Tytti Viinikainen. Auton omistaminen on yhä harvemmalle tärkeää.
Kesä tuo katukuvaan myös kaupunkipyörät. Helsingin kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä asukkaille, vierailijoille ja turisteille. Pyörät on suunniteltu täydentämään joukkoliikennepalveluja ja helpottamaan keskusta-alueella liikkumista paikasta toiseen.
Suomessa halutaan lisätä sekä jalankulkua että pyöräilyä ja parantaa näiden asemaa liikennejärjestelmässä. Tavoite näkyy myös meneillään olevassa tieliikennelain kokonaisuudistuksessa. Varsinkin pyöräilyyn liittyvien sääntöjen ja järjestelyjen on koettu olevan Suomessa vaikeita ja monimutkaisia. Olisiko oppia löydettävissä naapurimaistamme, joko liikenneturvallisuuden kärkimaasta Ruotsista tai pyöräilyn toivemaasta Tanskasta?
Toimittaja, juontaja, kalastaja, pyöräilijä – Mikko ”Peltsi” Peltola on monesta tuttu. Liikenneasioissa hänet tunnetaan erityisesti pyöräilyn puolestapuhujana. Myös moni muu asia kiinnostaa. Peltola haluaa lisää turvallisuutta ja poistaa kiireen sekä kovat taajamanopeudet. Turvallisesta liikennekäyttäytymisestä ja ennakoimisesta hän puhuu niin autoilijoille, päättäjille kuin kotona omille lapsilleenkin.
Keskustelu pyöräilykypärän käytöstä vilkastui taas alkukesästä. Samoin kuin aikoinaan turvavyöpakkoon tai yleisnopeusrajoitukseen, pyöräilykypärään suhtaudutaan enemmän tunteella kuin järjellä. Kypäräkeskustelua luonnehtiikin se, että suuri osa esitetyistä mielipiteistä on asenteellista, ei perustu tutkimustietoon vaan henkilökohtaisiin kokemuksiin tai yksipuolisesti valittuihin tutkimuksiin. Kunnollista tutkimusnäyttöä pyöräilykypärän tehokkuudesta suojavarusteena, sen käytöstä ja käyttämättä jättämisen syistä on kuitenkin runsaasti saatavilla. Asiantuntijat vastaavat nyt neljään kysymykseen pyöräilykypärästä.